agonia
francais

v3
 

Agonia.Net | Règles | Mission Contact | Inscris-toi
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communautés Concours Essai Multimédia Personnelles Poèmes Presse Prose _QUOTE Scénario Spécial

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 
Textes du même auteur


Traductions de ce texte

 Les commentaires des membres


print e-mail
Visualisations: 2361 .



Inventia
prose [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
par [mihai-athanasie ]

2005-01-13  | [Ce texte devrait être lu en romana]    | 



Pretext. Big Brother: emisiune de divertisment propusă pentru prima dată de televiziunile americane, care prezintă, fără a o regiza, viața unei comunități. Populară și în România în anul 2001 prin inițiativele PRO-TV “Vara ispitelor” sau “Căsătorie în direct”, revenit apoi, sub licență, la Prima TV ...
Text:
INVENÞIA


- Dacă mărim puțin intensitatea…parcă începe să…
- Dom’ profesor, să nu fie periculos !
-Este! răspunse bărbatul mai varstnic. Orice invenție este periculoasă; și a noastră prezintă o doză de risc…dar așa e știința, mai cere și sacrificii!
- Da, replică tânărul, numai că nu e nevoie să suprasolicităm generatorul.Am putea să construim un aparat optic pentru a mări concentrația adăugată a lentilelor, și asta fără nici un risc !
Profesorul rămase cu mâna suspendată langă sofisticatul aparat .
- Cum?!…Cum?!…Cum e mi-a venit și mie ideea asta ? Mă, pacoste mică, ești un geniu !
Vizibil emoționat de laudele bătrânului, asistentul vorbi din nou :
- Cred că am putea construi un fel de suport optic…știți…să punem mai multe lentile…am calculat eu…concentrația lor se însumează.
- Da, e logic ce spui tu, de fapt e foarte just ! Știi ce, dacă vrei să te iau coautor, ia fă tu o schiță, du-te la ateliere și până mâine să-ți facă ăia aparatul ! Eu mă și apuc să pregătesc lentilele…Hai, pleacă odată, ne vedem maine.
Rămas singur, profesorul Chifor își frecă, bucuros, mâinile. O adevărată mină de aur, băiatul ăsta, Bunea. Il remarcase încă de la primele seminare din anul întâi. Mereu căuta soluții proprii, evitând să meargă pe căi bătătorite. E drept că multe din ideile lui erau prea ciudate, parcă înaintea timpului, dar, în majoritate, propunerile lui ajungeau în noile cărți ale profesorilor universitari. După absolvire, Chifor îl reținuse la institut. Salariul nu era grozav, de, ca în învățămantul superior, dar măcar avea șansa să cerceteze,să inoveze, să inventeze, să-și valorifice ideile. Și iată că Bunea venise cu ideea aparatului care avea să revoluționeze tehnica culegerii de informații. Nu va mai fi nevoie de agenți care să-și riște viața pentru a implanta camere de luat vederi și microfoane. Un simplu calculator conectat la Chi-Bun 1 (așa cum se va numi aparatul lor) și orice obstacol opac va deveni transparent, iar imaginile și sunetele captate vor fi transformate în program de calculator. Principiul era simplu : un generator va produce un tip nou de radiații, inventate de Chifor. Asemeni razelor Roentgen, radiațiile Chifor vor străbate orice corp, indiferent de starea de agregare și de componnța lui chimică. Ba mai mult, ele vor fi capabile să transporte imagini și sunete, convertibile în semnal electric, susceptibil de a fi prelucrat pe calculator. Până la acest punct, invenția aparținea în cea mai mare măsură profesorului. Dar iată că Bunea descoperise și capacitatea ochiului omenesc de a percepe radiațiile Chifor, ajutat doar de o lentilă, care ar trebui să aibă în componență o substanță specială, inventată de el. Muncise mult tânărul asistent la obținerea lentilei, dar până în acea zi mai rămăsese o problemă nerezolvată : aceea a concentrației de bunită în sticlă; lentila de concentrație maximă nu era, din păcate, suficientă pentru a face imaginile transportate de razele Chifor destul de clare pentru puterea de percepție a ochiului. Astfel că alternativa era : potrivit bătrânului savant, mărirea intensității razelor Chifor, cu efect, posibil, nociv asupra organismului uman ; iar după opinia lui Bunea,sistemul de lentile însumate.
Ideea tânărului se dovedi bună. Montate în sistem, lentilele Bunea (profesorul fu acela care propuse denumirea, atribuindu-i asistentului paternitatea lor) erau, într-adevăr, apte să filtreze îndeajuns imaginile aduse de razele Chifor.
- Facem o încercare ! hotărî bătrânul, strângând ultimul șurub, în timp ce ajutorul său măsura, cu aparate delicate, distanțele focale. Totul părea cum nu se poate mai bine : generatorul funționa, lentilele erau la locul lor, calculele ieșiseră perfect.
- Facem, dom’ profesor, răspunse, emoționat, Bunea. Hai să vedem ce mai face neica Buru, colegul dumneavoastră.
În câteva clipe, peretele care despărțea laboratoarele celor doi savanți dispăru. Ochilor uimiți ai lui Bunea, apoi ai lui Chifor, li se înfățișă imaginea lui Buru, care, împreună cu asistenta lui făcea…o temă importantă de “cercetare”. Activitatea lor nu fu tulburată de emisia de raze Chifor, dovadă ca acestea nu afectau în nici un fel simțurile. Aparatul perfect de spionaj fusese inventat.

- Cine-a făcut așa? Sări ca ars profesorul Chifor,deranjat de la lectura ziarului.
- Nu știu, bărbate, ce-or face ăia de pe scara C. De câteva zile seaud tot felul de zgomote, zici că e război acolo! De fapt, astăzi parcă s-au mai liniștit, poate s-au mutat unii noi, sau, cine știe …Of, dac-aș putea eu să mă uit prin perete!…
- Cum ai spus ? Dar dacă îți arăt eu ce este dincolo ? răspunse, pe un ton malițios, profesorul.
- Ce, ai inventat burghiul ?
- Degeaba faci mișto. Iți aduc mâine de la laborator o Chi-Bun, cea mai grozavă mașină de spart pereții, promise el. O invenție trăsnet. Am muncit mult, eu cu Florea, dar cu asta am dat lovitura !
A doua zi, profesorul aduse aparatul acasă. Spre mirarea lui, însă, doamna nu îi acordă nici o atenție.
- Las-o-ncolo de invenție acum, e ceva interesant la televizor.
- Mai grozav decât mașinăria mea ?
- Ei, nu te supăra și tu, e o emisiune în direct espre o familie, mai tare decât un film,e viață pe viu ! Ca la americani cu “Big Brother”.
- Bine că nu e viață pe mort ! bombăni soțul,apucându-se să monteze aparatul.
În câteva minute reuși să pună la locul lor toate șuruburile, conectorii fură cuplați, măsurătorile efectuate, ștecherul băgat in priză … Dar doamna nu se mișcă din fața televizorului pană când profesorul nu își manifestă autoritatea.
- Bine, bine, hai să vedem ce-ai mai făcut ! acceptă femeia.
Savantul îi potrivi dispozitivul optic in fața ochilor, reglă generatorul și apăsă butonul de pornire, așteptând un semn de entuziasm din partea soției sale.
- Asta zici tu că-i invenția secolului ? spuse însă, cu dispreț, ea.
- Da, e o chestie fenomenală, e…
- E un nimic ! Spui că ai muncit o jumătate de an numai ca s-o montezi ? Halal ! Eu n-am muncit de loc și am văzut exact același lucru ca aici.
- Unde ai ? …
- La televizor. De la familia asta transmite și Pros-TV-ul…Și mai ai curajul să spui că televiziunea e o prostie ! …












.  | index








 
shim La maison de la litérature shim
shim
poezii  Recherche  Agonia.Net  

La reproduction de tout text appartenant au portal sans notre permission est strictement interdite.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politique de publication et confidetialité

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites! .